Zašto je kuhinja najbitnija prostorija u domu?

Kuhinja je srce svakog doma. Mjesto je u kojem dan najvjerovatnije započinjete kafom ili doručkom, spremate obroke, djeca pišu zadaću, a nerijetko i tu završavaju i druženja s prijeteljima ili članovima porodice.

Kuhinja je mesto na kome mnoga djeca uče da postanu odgovorna

Provođenje više vremena u ovoj prostoriji, tvrde naučnici sa Cambridgea, ima pozitivan uticaj na vaše i zdravlje vaših ukućana. Prema njihovoj studiji, kuhanje kod kuće pozitivno djeluje na dugovječnost i zdravlje, a najviše koristi kod kuće pripremljenih obroka imaju djeca. Osim toga, mališani tu ne samo da uče komunikacijske, već i socijalne vještine te stiču navike dobrog ponašanja koje će im zasigurno dobro doći kasnije u životu.

Neka istraživanja pokazala su i da djeca koja redovno jedu kod kuće u krugu porodice imaju manje šanse razviti ovisnost o porocima kao što su alkohol, droga ili cigarete, imaju bolje ocjene u školi i sretnija su od vršnjaka koji kod kuće rijetko jedu.

Sudeći prema svemu, imati kvalitetnu i funkcionalnu kuhinju znači investiranje u kvalitet života, zdravlje i sreću. Lijepa će kuhinja zasigurno privući goste ili ukućane upravo u srce vašeg doma i stvoriti nezaobilaznu toplinu i osjećaj udobnosti.

Srce svake kuće je kuhinja.