Kuhinjski ormarići: Šta sve trebate znati o njima prilikom planiranja kuhinje

Planiranje nove kuhinje može izgledati kao težak zadatak, pogotovo ako ne znate kuhinjske dimenzije koje vam mogu olakšati boravak i kretanje u kuhinji. Dok zadovoljimo sve svoje kriterijume može proći vječnost. Postoji toliko širok raspon i izbor raznoraznih stilova, boja i dimenzija da od prevelikog izbora ne znamo šta bismo uopšte izabrali. Kuhinjski ormarići su osnova svake kuhinje i od njih sve kreće u planiranju prostora ove najomiljenije prostorije u domu.

Osnovno razumijevanje ključnih dimenzija, kao što su visina radne ploče i širina uređaja, odličan je temelj za vaš projekat.

Uz ovih nekoliko zlatnih pravila i savjeta olakšaćemo vaše muke.

Donji ormarići

Od donjih ili osnovnih ormarića tražimo puno i zato moraju biti dobrih dimenzija kako ne bi došlo do nefunkcionalne kuhinje. Kažemo osnovni ormarići jer se na njih postavljaju radne ploče i u njih se ugrađuju sudoperi, mašine za pranje sudova i šporeti, odlažu i čuvaju teže stvari poput šerpi i tanjira. 

Donji kuhinjski ormarići ne bi smjeli biti niži od 86cm (sa radnom pločom), a za više osobe koje će u kuhinji provoditi najviše vremena, radne ploče mogu biti do visine od 92cm pa i više. Donji kuhinjski ormarići najčesće su dubine od 60cm, dok njihova širina može varirati od 15cm do 120cm. 

Ormari predviđeni za ugradbene aparate obično su visoki između 2 do 2,5m. Širina im zavisi od dimenzije uređaja koji se u njih ugrađuju.

Gornji (zidni) ormarići

Zidni ormarići se koriste za skladištenje hrane i laganih kuhinjskih pribora. Oni su najvidljiviji ormari u kuhinji i kod njih se najviše obraća pažnja kada je u pitanju izgled odnosno boje fronti, utori, da li će biti sa staklom i osvjetljenjem ili bez. Takođe gornji elementi se najviše i koriste. 

Visina ormara zavisi od vašeg ličnog ukusa. Sa ormarićima pune visine do stropa ujedno izbjegavate prašinu koja se nakuplja na gornjoj ploči. Isto tako stvarate više prostora za pohranu onih uređaja i aparata koje ste kupili na velikoj rasprodaji misleći da će vam trebati, a zapravo ih nikad niste upotijrebili. 

Opet, s druge strane ako odaberete manje ormariće i najviše od svega brine vas prašina, savjet je da stavite novine preko gornje plohe te nakon nekog vremena maknete, prebrišete i stavite nove.

Neka dubina koja je sasvim u redu za gornje ormariće je oko 30 cm. Duboki ormarići smanjuju preglednost, pogotovo ako ste niži ili kako bi se spriječilo udaranje glavom dok kuhate.

kujna 5

Visina kuhinjskog ostrva

Radna strana ostrva (tj. 60 cm dubine okrenuto prema kuhinji) treba odgovarati visini kuhinjske radne ploče, ali se može mijenjati tako da odgovaraju vašim potrebama. Na primjer, ako postavite dodatnu ploču iznad glavne jedinice, dobijate odličan prostor za doručak. Visina od 110 cm je savršena za doručak.

Radna ploča i dubina kuhinjskog ostrva

Standardna radna ploča dubine je 60 cm, kao što su i standardne kuhinjske dimenzije aparata. S druge će strane ipak, ostrvo imati minimalnu dubinu od 60 cm. Dodajte još 30 cm za stolice, dodatni prostor za pohranu ili dekoraciju. Prema kuhinji ćete odrediti da li je najbolja dubina ostrva 60 cm, 90 cm ili 120 cm. Debljina standardne radne ploče je 38mm. Kompakt ploča ima debljinu od 12 mm dok Laminat možemo naći u debljinama od 5 mm i 12 mm.

Razmak između radne površine i zidnih ormarića

Neophodan je razmak od minimalno 40 cm između vrha radne ploče i najnižeg dijela zidnih ormarića ili polica, ali je preporučljivo da je razmak između 50 i 60 cm. Uzmite u obzir i udaljenost koja će biti potrebna između ploce za kuhanje i nape. Ako ipak imate ploču za kuhanje na plin, razmak bi trebao biti 65 cm, a 55 cm razmaka iznad električnih ili indukcijskih ploča.

Imajte u vidu da ako želite stvoriti ravnu liniju između zidnih ormarića i nape,
moraćete prilagoditi visinu ormarića u skladu s time.